Ännu en sak...

Det är mycket att tänka på när man blir gravid. Man är beredd på illamående, trötthet och ökad kroppsbelastning och sådana åkommor som kan komma. De har man nästan räknat med. Vad man inte är beredd på är all tid som går åt till sånt man inte förstår ett skvatt av!

Ett vanligt upplägg är att man;
1. Har ett möte i v. 5-8 som kallas för hälsosamtal. På hälsosamtalet berättar en barnmorska hur viktigt det är att sluta röka, äta nyttigt och motionera. BM ställer hälsofrågor, ger millioner blanketter om kost, rökning, motion och sånt under graviditet och säger sen att de inte gör något förrän inskrivningssamtalet.
2. Inskrivningssamtalet är i v. 10-12, den tiden i graviditeten då de flesta missfall redan ägt rum. Nu tar man blodprov, kollar blodvärden och blodgrupp, urinprov, vikt och blodtryck. Nu får man en bok som man förväntas läsa.
3. Ultraljud. Sker mellan v. 16-20 och vanligtvis i v. 18 med lokala skillnader i vad som är vanligast.
4. I vecka 20 är det en mammaträff/mammasamtal. Vissa har den i grupp och andra som ett vanligt BM-besök. Förvänta er inget givande samtal där man diskuterar fram och tillbaka om det är i grupp. Det är ett informationstillfälle!
5. Nu börjar man mäta magen! Måttet kallas för SF-mått, nya blodprov tas och man lyssnar på bebisens hjärtljud och tar blodtryck. Du får ett moderskapsintyg som ska skickas in till försäkringskassan (så fort som möjligt, de är inte snabba!)
6. Nu brukar föräldragruppen börja! Vissa har ett långt möte, vissa har en kväll i veckan i några veckor. Det skiljer sig. Min uppfattning och upplevelse är att detta är mer givande eftersom man här har möjlighet att påverka innehållet. Det blir inte upprepning av det man läst om utan fokus på era frågor. Här brukar pappan bli mer delaktig och förstå allvaret. Bli inte förvånad om pappan plötsligt förstår att ni snart ska få barn och du sitter och tänker att det är långt kvar...
7. V. 29. Man fortsätter mäta magen, ta blodtryck, blodprov och lyssnar på hjärtat.
8. Nu börjar det roliga. Barnmorskebesök varannan vecka. Man mäter blodtryck, känner hur barnets huvud ligger, lyssnar på hjärtat ibland tar man blodprov  man mäter magen. Vid denna tidpunkt kan du knappt andas eftersom barnet trycker på lungorna. Nu är det dags att kolla upp lite huruvida du är sambo eller gift eller inget av dem. Som gift kan du släppa tankarna på vem pappan är, annars kan det vara skönt att ha gjort faderskapsbekräftelsen innan bebisen är född. Annars går man och gör det efter födseln.

Kanske vill du utöver detta gå någon form av träning? Kolla upp det tidigt. Exempelvis gravidyoga eller vattengympa. Vissa kan träna som vanligt genom hela graviditeten. Går du på Qigong eller yoga så kolla upp vad du ska undvika för rörelser. Vill du att din partner ska vara med på BM-besöken? Boka så många tider som möjligt i god tid! En annan sak är gravidförsäkring. Kolla upp det runt v. 10. Alla försäkringar täcker olika och har olika krav men det är värt att kolla upp! Gratis eller en försäkring som kostar? Vad ska den täcka? Jag valde folksam som täcker från v. 10 eftersom jag var så rädd för missfall. Kolla på barnförsäkringar och teckna en redan på BB, så fort som möjligt!

Bra att tänka på; Någonstans i mitten, när du har mest ork. Kolla på vagn, bilbarnstol och dyligt. Kolla noga och tänk på vad du behöver. Lite kläder att ha till BB och första tiden kan vara roligt också. När är beräknat förlossningsdatum? Vad är det för väder då? Tänk på att mode inte alltid är att föredra. Anpassa sakerna till din livssituation. Har du hund som behöver mycket promenad är det kanske inte praktiskt med roterbara hjul på vagnen (kan vara krångligt i skogen). Ska du ha en ren liggvagn eller en ligg- och sittvagn? Ska du ha en lift till? Alla begrepp förstår du när du tittar i affärerna och frågar.

Det är mycket begrepp och saker som ska göras under en graviditet. Man lär sig begreppen och man inser snart att man kan äta allt med måtta och inte behöver oroa sig (fast du kommer oroa dig i resten av ditt liv från plusset). Läs bara saker med pålitliga källor. Det skrivs mycket skit på internet! Fråga din barnmorska. Fråga, fråga, fråga!

En sak till; Graviditeten är inte rolig. För de aldra flesta är det fysiskt jobbigt men även utan fysiska besvär kan den vara psykiskt jobbig. Det är ytterst få som har den där perfekta graviditeten som det pratas om i tidningar och de man ser på stan.

Mitt bästa tips; Glöm inte er relation. Kanske vill du inte ha sex, din partner vill inte ha sex, du kanske känner obehag vid beröring på magen, av att ligga på något speciellt sätt och er relation förändras. Prata med varandra (ja, du kommer skälla ut partnern flera gånger om! och partnern kommer lessna flera gånger om) Ni kommer önska att ni gjorde abort. Ni kommer sakna ert liv. Men försök prata med varandra. Framtid. Visioner. Uppfostan. Allt som kan föra er närmare varandra. Prata. Och om det är jobbigt, ta tag i det i tid! Vänta inte.

Kommentarer
Postat av: Sussi

Oj, det var inte lite att komma ihåg och att närvara på. Du har ju fullt upp! Inte undra på att du känner dig stressad och utkörd.



hihi.. Du är för snäll du.



Kramisar

2012-02-21 @ 21:16:08
URL: http://allt-om-inget.bloggagratis.se

Dela med dig av dina tankar:
Lite tips:
fet - *din text*
understruken - _din text_


Ditt namn:
♥ Kom ihåg mig ♥

Din mail: (frivillig/publiceras ej)

Din blogg: (frivillig/publiceras)

Kommentar:

Trackback